Cara Clearkan Cookies Pada Browser

Salam, hari ni Harfiz nak kongsikan bagaimana cara nak clearkan cookies pada website/browser anda :D, cara ni dikongsikan oleh seorang sahabat dunia maya Harfiz.

Ramai yang tanya, kenapa perlu clearkan cookies?
Hehehehe, sebenarnya, ini penting terutamanya jika anda membeli produk digital melalui link affiliate seseorang,tentu affiliater tersebut akan menyuruh anda supaya clearkan cookies terlebih dahulu supaya belian yang anda lakukan masuk dalam 'sales' affiliater tersebut,dan sekiranya affiliater tersebut ada tawarkan bonus percuma,anda boleh 'claim' bonus tersebut :)

Sebab lain pula, untuk ringankan browser anda,mengelakkan data-data peribadi seperti username,password dan sebagainya disalahgunakan orang lain,serta memastikan 'space' komputer anda stabil :)

Ok, tu dari segi kenapa nak clearkan cookies, jom kita belajar bagaimana cara clearkan cookies pada browser anda pula.


A) Pengguna Mozilla Firefox 3.6

1. Buka Mozilla Firefox
2. Klik pada Tools dan pilih Options
3. Klik pada tab Privacy
4. Cari butang yang bertulis Show Cookies dan Klik padanya
5. Klik pada butang ‘Remove All Cookies’
6. Klik Close


B) Pengguna Internet Explorer 7.0

1. Buka Internet Explorer 7.0
2. Klik pada Tools dan pilih Internet Options
3. Pada Tab General cari ‘Browsing history’ dan Klik pada butang Delete
4. Buang tanda untuk semua file kecuali ‘Cookies’. Hanya tandakan pada ‘Cookies’ sahaja
5. Klik pada butang Delete


B) Pengguna Internet Explorer 8.0

1. Buka Internet Explorer 8.0
2. Klik pada Tools dan pilih Internet Options
3. Pada Tab General cari ‘Browsing history’ dan Klik pada butang Delete
4. Pada Cookies klik pada butang Delete


D) Pengguna Google Chrome

1. Buka Google Chrome
2. Klik pada icon ‘spanar’ dan Pilih Options
3. Pilih tab ‘Under the Hood’
4. Klik pada butang ‘Show Cookies’
5. Klik pada butang ‘Remove All’
6. Klik ‘Close’

Semoga perkongsian "cara clearkan cookies pada browser" ni memberi manfaat kepada anda semua!

p/s: Lain kali kalau nak beli produk digital dari link Harfiz, sila clearkan cookies dulu...hehehe :D

Rujukan: Panduankit
Ranking: 5

{ 5 comments... read them below or add one }

annisa said...

btk tips yg dikongsikan......

terimakasihhhhhhh admin :)


June 16, 2012 at 9:07 PM
Bizstudent said...

@annisa, sama-sama, harap bermanfaat :)


June 17, 2012 at 12:47 AM
FiZ said...

mungkin soalan tak bape cerdik tapi nak tanya jugakla. Kalau dah clear cookies, history web yang kita masuk sebelum ni pun terpadam sekali ke?


August 13, 2012 at 11:12 PM

Post a Comment

Jom komen :)